Jongeren lezen wel… maar met hun oren!
Dat heeft een Zweeds onderzoek uitgewezen. Jongeren, en dan vooral de jongens/ jonge mannen (!) lezen wel degelijk. Maar ze lezen vooral met hun oren: luisterboeken zijn populair onder deze groep. Vooral jonge mannen tussen 18-20 jaar gebruiken hun oren om te relaxen met een boek. Tot gemiddeld wel 100 minuten per dag. Wie had dat gedacht?
Elisa Tattersall Wallin, verbonden aan de bibliotheekhogeschool in Borås, Zweden, heeft op basis van het gebruik van de digitale dienst BookBeat onderzoek verricht naar het gebruik van luisterboeken. En wat blijkt: jongeren hebben de luisterboeken ontdekt. Luisterboeken worden onder andere gebruikt door jongeren die moeite hebben met traditioneel lezen van papier, denk aan dyslexie of een gezichtsbeperking. En dus misschien ook wel door lager taalvaardigen, lager theoretisch opgeleiden? Zij kunnen zo wel de boeken lezen die hen interesseert, er een mening over vormen en er over meepraten met vrienden. Want een luisterboek is binnen handbereik, altijd en overal: op je telefoon! En die heb je immers altijd bij je. Je kunt luisteren terwijl je ook iets anders aan het doen bent, op elk gewenst moment.
De uitkomsten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift New Media and Society en reden voor vervolgonderzoek. Hoe is dat in Nederland, hebben we, misschien wel gedetailleerder, informatie over het leesluistergedrag van jongeren? Ik ben er wel benieuwd naar, ook om dat te vertalen naar praktijk.
Natuurlijk, dit is niet bouwen aan traditionele taalvaardigheid, in de zin van letters lezen, maar het is wel degelijk een manier om met taal bezig te zijn en er vaardiger in te worden. Minstens zo belangrijk!
In ieder geval is het, zeker in deze #Coronatijden met gesloten scholen, met meer vrije tijd voor jongeren en wel examens in aantocht, een goede kans om via de bibliotheken en scholen nog meer mooie leesluisterlijstjes voor luisterboeken voor jongeren samen te stellen. Vanuit verschillende bronnen en aanbieders. Zowel met nuttige (leeslijst) als ontspannende inhoud.
Voortaan als ik jongeren zie lopen met ‘die eeuwige oortjes of hoofdtelefoons’, denk ik… sstt, niet storen: hij/ zij leest!