testosteron of empty box

Een mooi artikel in De Volkskrant van afgelopen zaterdag: dit wordt de eeuw van de vrouw. Sterker nog, het is volgens mij al eeuwen de eeuw van de vrouw. Alleen… mannen gaan het nu merken. Een leuk artikel, geschreven door een man, en ik kan niet anders dan bekennen het met een grote glimlach gelezen te hebben, vooral omdat een vrouw dit zelf nooit geschreven zou hebben.

Maar meer nog dat het de eeuw van de vrouw zou zijn, is het volgens mij de eeuw van de coming-out van de mislukkende testosteron-man. Die mannen die bol staan van hun mannelijkheid, mannelijk denken en mannelijke netwerken en daarmee de hele wereld denken te regeren. Alleen, die coming-out is niet vrijwillig, nee helaas voor hen niet. Ze hadden ‘t liever niet gedaan, maar er is geen ontkomen meer aan, want hun bolwerken storten een voor een in. Jammer genoeg met desastreuze gevolgen. Kijk maar naar de bouw, de banken, en zelfs de onderwijsmolochen, waar ‘t meer over vastgoed gaat dan over de kwaliteit van het onderwijs. Mannen die denken dat alleen big beautiful is en er niet genoeg van kunnen krijgen. Meer, meer, meer.

Helaas het is minder, minder, minder geworden. En ze houden t niet meer, ze verliezen de greep. Ze zijn vergeten om de verbinding met de rest van de wereld in stand te houden. Zijn hun eigen koers gaan varen zonder om zich heen te kijken. Jammer genoeg kost het zoveel, die ineenstortende imperia want het blijft niet bij henzelf, ze slepen zovelen direct of indirect mee. En het erge is, ze kunnen er niets aan doen: want het schijnt dat hun hersenen nu eenmaal anders in elkaar zitten. Het mannelijk brein is nl opgebouwd uit afzonderlijke doosjes. Elk doosje doet iets op zichzelf, zonder verbinding te leggen met een ander doosje. Een doosje voor rationeel denken, een doosje voor empahtie, een doosje voor… Er is geen netwerk in hun brein. Het is een verzameling boxes. En ….er zit een empty box bij….

Toeval bestaat niet, en het kan dus ook geen toeval zijn dat juist in deze eeuw van de vrouw nu het ene dopingschandaal na het andere openbaar wordt. Met, ja helaas, bijna allemaal mannen. Die aan hun eigen testosteron niet genoeg hadden.Het zal je toch maar gebeuren, ineens dondert je wereld in elkaar. Je raakt je macht kwijt. Je mannelijkheid had je al verruild voor spuiten, pilletjes en zakken bloed. Mannen kijken elkaar vertwijfeld aan, ze zijn de greep kwijt. En … dan weten we nog niet eens wat al die dope doet met je lijf en brein op termijn. Ik vraag me af hoe dat straks zal uitpakken. Na de vernedering van bekennen van jarenlang bedrog om maar te presteren straks ook de vernedering van een vroegtijdig aftakelend brein of lichaam? Zijn ze 2 x verliezer.

Wat is eigenlijk erger: testosteron of een empty box? Feit is denk ik wel dat beiden niet werken in deze 3.0 maatschappij waar alles draait om verbinding. Maar…er is redding: mannen, zoek de verbinding met de vrouwen weer op. Haal ze naar binnen in je organisatie en laat ze hun creativiteit benutten, en zeur niet langer over parttime werken, want behalve dat ze er niet minder productief van worden floreren ze ook bij multifunctionaliteit. Daarbij nemen ze en passant ook de zorg voor de kinderen mee en juist door niet full-time te werken creëer je ruimte voor nieuwe ideeën, kom je verder. Denk niet dat je zonder vrouwen kunt in je organisatie, ook al lijkt het (nog) goed te gaan. De combinatie is de verrijking.

Want dat is nou het verschil: het brein van de vrouw is een netwerkbrein en bestaat uit een fijn vertakt netwerk, alles staat met elkaar in verbinding. Niks testosteron, niks empty box, hooguit een keer een draadje met kortsluiting.