Stil herfstweer met sneeuw en hagel tot besluit

Stil herfstweer met sneeuw en hagel tot besluit

Het is ook wel weer eens lekker: even er tussenuit. En wat is er dan beter vertoeven dan het heerlijke Zweden. Doodstil, alle ruimte, gewoon nog echte natuur binnen handbereik en diepzwarte nachten. Wakker worden in alle stilte, geen verkeer, geen industriegeruis.

En overdag: zo mooi stil weer, heerlijk om de zinnen echt te verzetten: gewoon lekker om voor je uit naar de herfstkleuren te turen, denkend aan…. niets en dus alle ruimte om aan allerlei dingen te denken. Ideeën komen vanzelf. Oplossingen ook. Problemen verdwijnen als sneeuw voor de zon, alles is relatief… als je maar loslaat…

En als het dan zo stil is dat je een herfstblad letterlijk hoort vallen… genieten.

Rust en ruimte voor lichaam en geest doen wonderen. Hoewel rust voor lichaam. Dat kun je net denken. Met het mooie weer was het nog net de laatste kans voor de winter om het gras nog even kort te maaien. En dat is ploeteren en hard werken! Een oud schuurtje wat inmiddels vervangen is door een mooi, nieuw, ruimer exemplaar met werkplaatsruimte, slopen. Dat was niet echt het plan, maar kwam spontaan op. En dat is niet zomaar neerhalen. Dat is met enig beleid aftuigen ( J ) en in stukken zagen met de kettingzaag om ook nog te kunnen afvoeren.

En dan moeten de delen nog in de aanhangwagen en afgevoerd naar het afvalstation. Al met al heb je zo’n schuurtje al snel zo’n 4 x in je handen. Maar dan is t ook weg en is er weer ruimte voor nieuwe struiken en planten.

Na gedane arbeid is het goed rusten: de houtgestookte sauna opstoken is dan een weldaad! Alle zweet er uitzweten. En als je dan net zit af te zien in de zelf veroorzaakte hitte, begint het ineens om je heen te stormen. Takken vallen  op het dak en sn kijk je naar buiten: alles wit. De eerste sneeuw- en hagelbui van het jaar. En alles wat nat is buiten, bevriest ter plaatse. Bizar en bijzonder zo eind oktober. En dan ineens is het weer stil, breekt de hemel open en is het een heldere avond met duizenden sterren en een bijna volle maan. Stil…..

Wat is de natuur toch mooi en is het genieten van de verrassingen die het biedt!