schuif eens wat vaker een oogje dicht

schuif eens wat vaker een oogje dicht

De digitale ontwikkelingen gaan snel en hebben een grote impact. Winkelen doen we online. We zoeken, bestellen, kopen en regelen alles digitaal: ID bewijzen, reizen, toeslagen, goederen, boodschappen… alles. We halen al onze informatie van het internet. We weten beter de weg op WWW dan in onze eigen stad of straat. Maar doen we dat ook veilig en zijn we ons bewust van wat we doen?

We delen meer dan ons lief is

We halen niet alleen van internet: we brengen er ook naar toe, gul! We maken grif gebruik van wat anderen aanbieden via het internet, maar we delen zelf ook alles met elkaar. Via social media zoals Facebook, Twitter en Instagram. We maken accounts aan en melden ons aan voor nieuwsbrieven en fora waar we veel informatie over onszelf weggeven. Zelfs via de webcam op onze pc, tablet of Smart tv laten we ongemerkt en onbedoeld anderen letterlijk meekijken in ons leven.

We delen moeiteloos, overal en met iedereen. Zonder dat we de consequenties van de eeuwigheid van publicatie op internet (kunnen) overzien. Ongemerkt geven we daarmee ook persoonlijke informatie gedachteloos weg. We laten iedereen meegenieten van ons leven, ook onbedoeld. En langzamerhand komen we er achter dat dit niet zonder gevaar is. Dat niet iedereen van goede wil en zonder kwade bedoelingen is.

Daarom wordt veilig omgaan met internet en met privacy steeds belangrijker. Weten wat je doet, weten wat je deelt en tegelijk je eigen identiteit en privacy beschermen. Want je hebt misschien nu (ogenschijnlijk) niets te verbergen, je wilt ook niet alles met iedereen delen. En dat begint bij jezelf. Verdiep je eens in jouw internetgedrag en wat je toestaat en toelaat. Lees er ‘ns over en tref je maatregelen. Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis van De Correspondent hebben er een mooi boekje over geschreven: ‘Je hebt wel iets te verbergen’. Een aanrader.

Schuif eens wat vaker een oogje dicht

begin in het klein: bij jezelf!

Want al gaat het steeds meer om ‘delen’ dan om ‘bezit’,

we willen niet altijd ons hele bezit delen.

Soms delen we meer met anderen dan we misschien wel willen of beseffen.

Om je eigen internetprivacy te bewaken kan daarom het geen kwaad om Big Brother wat minder vaak mee te laten kijken en zelf wat vaker een oogje in het zeil te houden

Of liever: af en toe eens een webcam-oogje dicht te schuiven.

en bepaal voortaan zelf wanneer je wat voor het oog met wie deelt.

Wil jij een begin maken met je internetprivacy? Bestel dan de webcam-covers. Tijdelijk speciale aanbieding ter gelegenheid van mijn 6-jarig jubileum: 6 webcam-covers voor de prijs van 5!

webcamvovers margarethbles

Hoe te bestellen?

Stuur een mail met onderwerp ‘webcamcovers’ naar ja@datwilikookhebben.nl , vermeld je naam en adresgegevens, maak € 25,- over op rekening NL38INGB0793559537 t.n.v. M.P.Bles en binnenkort schuif jij ook een oogje dicht!