NSS-14 top of flop

#NSS14- top of flop

Hot en trending topic: de nucleaire top NSS-14 in ons land deze dagen. De grootste top ooit gehouden in ons land. En dus houdt het de gemoederen aardig bezig: variërend van  commotie over de vele wegafsluitingen, het luchtafweergeschut en de inzet van F16’s via de onbereikbaarheid van de Randstad- het economische hart van Nederland- in het algemeen en Den Haag in het bijzonder tot aan het arsenaal van het 20 vehicles rijke wagenpark van Obama toe.

Zoals een tijdje terug al in de krant te lezen was…. er zal weer volop gemopperd worden.

En ja, voor de echte files ontstaan is het gemopper al niet van de lucht. Mensen melden dat je niet op je balkon mag staan deze dagen als je in het afgesloten beveiligde gebied in Den Haag woont. Maar dat mag je ook niet als op Koningsdag de Koning en Koningin door je straat komen. Dus da’s niet nieuw.

Ik moet eerlijk zeggen: ook ik ben verdeeld. Is het een top of is het een flop, een degelijke conferentie in ons kleine landje?! Top want ‘Ja’: er zijn voordelen en ook  flop want ‘Ja’ er zijn nadelen aan deze top.

top

Waarom is het een top? Ik denk dat het een geweldige kans is voor Nederland dat de top hier georganiseerd wordt. Dat er 53 regeringsleiders met hun ambtenaren voor even neerstrijken over een, ook volgens  vele deskundigen, eigenlijk onzinnige top. Want er is geen (nieuwe) nucleaire dreiging of noodzaak. Deze top is een excuus om andere zaken te bespreken. Wandelgangen zijn belangrijker (zoals gewoonlijk) dan de vergaderingen in zalen. Tijdens deze top wordt zelfs een G7 gehouden.

Wat is het voordeel er van: we staan weer even positief op de wereldkaart en dat is meer dan welkom met de recente recessie nog niet helemaal achter de rug, de omstreden uitspraken van politici, de Liboraffaire van de hoogste in ranking particuliere bank ter wereld, de schadelijke omkopings- en fraudepraktijken van een van ‘s lands grootste technische dienstverleners… We kunnen wel wat oppep en positief nieuws gebruiken ja.

En daarbij : voor de economie kan dit ook een stevige boost betekenen. Er zijn naast de regeringsleiders vele duizenden ambtenaren neergestreken: alle hotels volgeboekt. En dat in een periode dat het toeristisch seizoen nog op gang moet komen, dat zit elkaar niet in de weg. De intocht Duitse toeristen aan de kust begin meestal pas met Pasen, dus het is dubbelop verdienen dit voorjaar. En er zijn ook andere beroepsgroepen die goud verdienen deze dagen: naar verluidt worden de Nederlandse topkoks ingeschakeld om hun kookkunsten te vertonen en er is geen escort-dame meer te boeken. Want al die mannen in pak, zoveel vrouwen zullen er niet bij zijn vermoed ik, moeten natuurlijk wel heerlijk eten en daarbij  is gezellig en mooi gezelschap wel een pre . Een diner met alleen maar donkere pakken is niet bevorderlijk voor de sfeer als je resultaat wilt boeken met elkaar. Zouden die ambtenaren dat trouwens altijd doen, vraag ik me nu ineens af: regelen die op buitenlandse reizen massaal begeleidingsdames? ‘t Geeft wel meteen een heel andere kijk op de internationale top-ambtelijke wereld, moet ik bekennen….en niet geheel onverdeeld positief.

En er worden overal zoveel voorzieningen en voorbereidingen getroffen waar veel bedrijven geld aan verdienen: er zijn vele duizenden oranje tulpen gepland langs de verschillende routes, waar overigens volop blokkades, versperringen en schuttingen worden opgetrokken. Zijn die tulpen dan eigenlijk nog wel te zien vraag ik me af?! In Amsterdam worden zoveel maatregelen genomen dat we in een klap de 2e Maasvlakte niet meer nodig hebben voor container- op- en overslag : op en rond het Museumplein staat, voor een bliksembezoek van een uur aan onze Nachtwacht, een containerpark waar Botlek en Maasvlakte jaloers op zijn..

Maar alles bij elkaar: we staan positief in het nieuws en er wordt op veel plaatsen goed geld verdiend. Betere Hollandpromotie is bijna niet denkbaar. Dus ja: TOP voor de economie!

flop

Is het dan ook een flop? En ook daarop zeg ik: jazeker, dat is het ook. Ook voor de economie. We klagen altijd over files, ja, dat doen we, net zo hard als we altijd klagen over het weer. En die files, daar doen we niet zoveel aan. We wonen nu eenmaal in een land waar transport een belangrijke sector is en waar we met z’n allen de hele dag heen en weer rijden om ons werk te doen. Waar verkeersaders langdurig verstoppen zodra er een vrachtwagen schaart.

En deze dagen wordt het een puinhoop, zo wordt ons voorgesteld: vanAnaarBeter loopt vol in de sociale media met waarschuwingen en files van meer dan 500 km, reikend tot overlast in Groningen. Het zal misschien allemaal wel mee gaan vallen, maar toch: als je weet dat de economie ook drijft op bereikbaarheid en goede doorstroming….

Had die top dan niet beter op een andere plek in Nederland gehouden kunnen worden? De Waddeneilanden bijvoorbeeld: een overzichtelijk gebied, goed af en te beschermen en als je er grote cruisseschepen voor de kust neerlegt, de SS Rotterdam, de QE II, met een cordon rondom…Gebeurt er iets dan vaart t schip gewoon weg, met alle overblijvende faciliteiten, capaciteiten en comfort aan boord. Je voorkomt dichtslibben van het land, economisch plat leggen. Het zal te simpel gedacht zijn…

Maar wat echt een flop is, is dat er geen enkele tegemoetkoming aan ondernemers wordt geboden, die alles bij elkaar soms bijna een week in een afgesloten gebied zitten, geen omzet kunnen draaien en wel personeel moeten doorbetalen. Er zijn vele, vele miljoenen gemoeid met deze top, had er dan niet ook even stil kunnen worden gestaan bij de (kleine) ondernemer die al dan niet met moeite de crisis heeft overleefd en afhankelijk is van doorloop en bereikbaarheid om aan omzet te komen. Ik vind dat een gemiste kans. Een flop! Hier had ons kleine land groot in kunnen zijn: een tegemoetkoming in gederfde inkomsten. Al vergoed je maar de personeelslasten over die periode. Zo behoud je dat iedereen het toejuicht als een dergelijk soort evenement in Nederland plaatsvindt. Ik heb daar graag wat extra belastinggeld voor over. Dit zijn druppels namelijk, vergeleken wat de hele top ons kost. En… ik ben van mening dat het zich terugverdient… zowel economisch als in goodwill.

Op naar de volgende top!