wie jarig is trakteert… op digitale veiligheid

wie jarig is trakteert… op digitale veiligheid

Je wordt maar één keer zes!

Zes jaar ondernemerschap.

Zes jaar geleden trok ik de stoute schoenen aan van het zelfstandig ondernemerschap en was ik benieuwd waar ze me zouden brengen.

Zes jaar later kan ik alleen maar blij en tevreden zijn over die stap en hebben die schoenen me ver gebracht. Ik heb veel van mijn ervaring kunnen toepassen en delen, ook veel ervaring opgedaan, veel andere organisaties leren kennen, mijn bijdrage mogen leveren aan ontwikkelingen in die organisaties en mensen met elkaar kunnen verbinden. Op veel grotere schaal dan wanneer ik op één plaats in één organisatie was gebleven.

Kortom: zes jaar halen, brengen, delen en verbinden! En als het aan mij ligt ga ik daar nog wel een poosje mee door.

Wat is er in die zes jaar veranderd?

Vooral dat de wereld in sneltreinvaart digitaal is geworden! De digitale ontwikkelingen hebben een grote impact en het wordt steeds duidelijker dat iedereen, letterlijk iedereen digitaal vaardig moet zijn om mee te kunnen in onze samenleving. Jong of oud, hoog of laag opgeleid, met of zonder beperking. Overheden, bedrijven en organisaties schakelen in rap tempo over op digitale dienstverlening. We krijgen, zoeken, bestellen, kopen en regelen alles digitaal: belasting, ID bewijzen, reizen, toeslagen, goederen, boodschappen, je loonstrook… alles. Digitale vaardigheid is noodzaak! De weg weten op WWW is van groot belang.

Digitale vaardigheid

Maar… lang niet iedereen is al digitaal. Dat betekent dat we met z’n allen flink aan de bak moeten om te zorgen dat iedereen ook echt mee kan. Bibliotheken spelen daarin een grote rol door succesvol internetcursussen aan te bieden. Denk je eens in: programma’s als Klik en Tik , Oefenen.nl en Digisterker zorgen ervoor dat je je angst voor computers en internet kwijt raakt en weer zelfvertrouwen krijgt. Door te leren omgaan met internet en pc’s leer je hoe je een digitaal CV moet samenstelllen en vind je weer een baan, ontdek je hoe je een ID bewijs moet aanvragen of een toeslag moet regelen en leer je te mailen met je familie en vrienden.

Ruim 1,6 miljoen mensen in ons land, 10%  (!),  kunnen dit niet en willen dat wel graag leren. Moeten dat leren, want de maatschappij gaat er van uit dat iedereen mee kan. Daarvoor moeten nog veel meer cursussen aangeboden kunnen worden en daar zijn middelen voor nodig. Het is al eerder en op meerdere plekken genoemd, maar het is serieus: het is tijd voor een Digitaal Deltaplan. Als we mensen de digitale snelweg opsturen, moet we ze ook in de gelegenheid stellen een digitaal rijbewijs te halen!

Digitale veiligheid

En als we dan digitaal de weg weten, hoe zit het dan met privacy en dataveiligheid?   Immers, we slaan massaal gegevens op en sturen hele dossiers de cloud in. We mailen vertrouwelijke informatie rond en we geven anderen opdracht om, aan ons toevertrouwde, gegevens te beheren of te bewerken.

Dataveiligheid en bescherming van privacygegevens is van groot belang. De cursisten van de genoemde cursussen leren daar mee om te gaan voor hun eigen situatie. Maar hoe staat dat bij de bedrijven en organisaties? Heb jij in je organisatie je maatregelen al getroffen met een goed wachtwoordbeleid, een privacyprotocol bijvoorbeeld? Heb je van jouw leveranciers de garantie dat zij goed met jouw gegevens omgaan? Ben je alert op gegevensuitwisseling? Ben jij je bewust van de risico’s en van je verantwoordelijkheden?

Wie jarig is trakteert

Ter gelegenheid van mijn 6-jarig jubileum bied ik daarom aan 6 organisaties, die werk willen maken van hun dataveiligheid en privacybeleid, een adviesgesprek van een uur aan over wat daar zoal bij komt kijken.

Ben je daarin geïnteresseerd? Deel en retweet deze blog via Linkedin en Twitter en stuur mij een mail met onderwerp ‘dataveiligheid’ naar ja@datwilikookhebben.nl . Vergeet niet je naam, contactgegevens en informatie over je organisatie te vermelden.

Vind je dataveiligheid en internetprivacy belangrijk en wil je een begin maken met je eigen internetveiligheid?

Kom dan nu in actie!

en als je hier niet in geïnteresseerd bent, maar wel aan je internetveiligheid wilt werken, kijk dan eens op mijn volgende blog:

schuif eens wat vaker een oogje dicht