to e-book or not to e-book

De discussie over e-books laait voor de verandering weer eens op in bibliotheekland. We leren het ook nooit. Anderzijds toch ook weer niet verwonderlijk, want Bibliotheek.nl heeft een tijdje geleden aangekondigd dit najaar groots uit te gaan pakken. Zelfs gepaard gaand met reuze-campagnes op NS stations en… in bibliotheken. Logisch want de B2D komt er weer aan en dan moet er wel iets te presenteren zijn. De WaaS wil ook al niet echt van de grond komen en krijgt in toenemende mate kritiek omdat het een erg omslachtig CMS is, de site er regelmatig uit ligt en er cursussen nodig zijn van 10 weken om de half-WaaS onder controle te krijgen. Dan ga je daar niet groots mee uitpakken.

Alle hoop wederom op de e-books dus. Echter…ik waag te betwijfelen of die e-book campagne nu wel een succes wordt. Ik ben in het gelukkige bezit van een iPad en download daar graag nieuwe boeken op. Zelf mijn krant, de NRC, springt daar tegenwoordig handig op in en biedt zijn abonnees elke maand een gratis te downloaden actueel boek. Het hoeft niet altijd je smaak te zijn, maar dat geldt voor het hele boekenaanbod. Ik ben een dankbare ontvanger. En helaas moet ik constateren dat zelfs aan een zo beperkt aanbod BNL niet kan tippen. Daar blijf ik steken in de e-books eregalerij, waar na anderhalf jaar  een handjevol boeken aan is toegevoegd, het e-book streaming verhaal met een beperkt aanbod en wat was er nu nog meer… Ik hoop gecorrigeerd te worden en met mijn neus in de e-books gedrukt te worden omdat daarmee het tegendeel bewezen wordt.

Zolang dat niet gebeurt denk ik dat we in bibliotheekland nu toch echt onze hoop op andere kanalen moeten gaan vestigen en laten we dan vooral onze klanten in ieder geval ook de andere legale andere kanalen aanbieden via onze websites.

En als t mag: dan vindbaar graag. Als ik nu kijk op startpagina e-books moet ik nl eerst een heel eind naar beneden scrollen voor ik bij de eerst hit kom die met bibliotheken te maken heeft en dan kom ik bij openbibliotheken, onze eigen piraten. Ga ik nog verder naar beneden, dan kom ik bij ‘aanbod openbare bibliotheek’ en die brengt me niet bij BNL maar bij de bibliotheek Enschede. Hulde Enschede. En ja inderdaad dan heb ik nu voor het gemak het aanbod klassiekers even voorbij gescrolld. Jammer.

Blijf ik wel zitten met een prangende vraag: waarom blijven we, ook na al die jaren, zo focussen op dat aanbod e-books, als het er toch niet in zit?